GÜNCEL

"TTK'YA ACİLEN İŞÇİ ALINMALI!"

"TTK'ya acilen işçi alınmalı!"

Abone Ol

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, "Türkiye'nin kömüre ve dövize, işsiz gençlerimizin işe ihtiyaç duyduğu bir dönemde üretimin arttırılabilmesi için öncelikle kuruma acilen işçi alınması gerekiyor" dedi.

Karadeniz Ereğli'de Uzun Mehmet'i anma ve Kömürün Bulunuşunun 187. Yılı dolayısıyla tören düzenlendi.

İlçeye bağlı Kestaneci Mahallesi'nde bulunan ve Ereğli Belediyesi tarafından yenilenen Uzun Mehmet Anıtı alanında gerçekleştirilen törende Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Deniz Kurmay Albay Aykut Manioğlu, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci ve TTK Genel Müdür Yardımcısı İsmail Güner, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal marşı okundu.

UYSAL: "UZUN MEHMET'E KIYMET VERİYORUZ"

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal yaptığı konuşmada Uzun Mehmet Anıtı ve alanının yenilenerek ilçeye yakışır bir hale getirildiğini hatırlatarak, "Daha projemiz tamamlanmadı, kütüphanemiz, müzemiz ile ilgili eksikliklerimizi kısa sürede tamamlayacağız" dedi.

Uzun Mehmet'in kömürü bulduğu Kandilli sırtlarındaki Neyren'e gitmek için Köseağzı yolunu yaptıklarına dikkat çeken ve bu yolun aslında bu bir kültür yolu olduğunu hatırlatan Uysal şunları kaydetti:

"Yıllardır işçilerimiz Gökme Köprüsü'nden geçer ve her yıl 5-10 tane araba dereye uçardı. Kandilli'ye gidip gelen işçimizin ve halkımızın rahat etmesi için o köprüyü yaptık. Bu köprü aynı zamanda kültür yolu ve turizmin bir parçasıydı, bir gönül köprüsüydü. 'Zonguldak'ın derin toprakları altında serveti madeniye ne kadar önemliyse, bizim için Zonguldak'ta o kadar önemli bir vilayetimizdir' diyen Mustafa Kemal Atatürk'ün sözlerini hatırlatmak isterim. Nasıl maden bizim kıymetimizse, Uzun Mehmet de bizim kıymetimiz ve değerimiz. Uzun Mehmet bizim dedemiz ve büyüğümüz. Bizler, O'na kıymet verdiğimizi bu eserle ortaya koyduk. Bizler çalışmalarımızla zaten bu gök kubbe altında hoş bir seda kalıcı eserler bırakmak peşindeyiz."

DEMİRCİ: "TTK'YA SAHİP ÇIKMAK ZONGULDAK'A SAHİP ÇIKMAKTIR"

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Taşkömürünün ülkenin en değerli enerji kaynaklarından biri olarak uzun yıllar boyu sanayinin lokomotifi olduğunu, taşkömürünü ülke sanayisine sunmak için bugüne dek 5 bin civarında şehit verildiğini hatırlatarak şunları söyledi:

"Zonguldak ve bölgemizin varlık nedeni taşkömürüdür. TTK'ya sahip çıkmak, Zonguldak'a, ülkemize ve bölgemize sahip çıkmak demektir. Ülkemizde her yıl 25 milyon tondan fazla taşkömürü tüketiliyor. Bizhavza olarak kamu ve özel sektörde yıllık 1 milyon 400 bin toın taşkömürü üretiyoruz. Türkiye her yıl 4-5 milyar dolarını taşkömürü ithalatı için dışarıya akıtıyor. Oysa ülkemizin taşkömürü ihtiyacının önemli bir bölümünü Zonguldak Havzası'ndan karşılamak mümkündür.

Ancak bugün gelinen noktada norm kadrosu 14 bin olan TTK'da çalışan sayısı 8 binlere düşmüştür. Yılık 5 milyon ton kurulu kapasiteye sahip TTK'nun taşkömürü üretimi 1 milyon tonun altındadır. Yani TTK tarihinin en az sayıdaki işçisiyle, en düşük üretimini yapıyor. TTK'nın işçi açıkları kurumda iş sağlığı ve güvenliğini riske atacak noktaya gelmiştir."

"İŞÇİ ALINMALI!"

GMİS olarak her platformda taşkömürü üretiminin önündeki soruları ve çözüm önerilerini anlattıklarını dile getiren Demirci, bu söylediklerinin Zonguldak ve bölge halkı tarafından siyasi iktidar ve sorumlulara anlatılmasını istedi.

Zonguldak'ın işçi alımının son olarak yapıldığı 2009 yılından bu yana göç verdiğini ifade eden Demirci şöyle devam etti:

"İktidar partisi Zonguldak Milletvekileri sayın cumhurbaşkanımızla, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanıyla görüşüyorlar ama bir sonuç alınamıyor. Bölgemizin TTK'ya işçi alınması beklentisinin bir an önce sonuçlandırılması için bölgenin siyasi iktidar temsilcilerine büyük görev düşüyor. TTK'nın sorunu Zonguldak'ın sorunu değildir. Türkiye üretmek zorundadır. İşçi açıklarının giderilmesi durumunda üretimin artırılacağını, TTK'nın zararının azaltılacağını, dışarıya gidecek dövizin ülkede kalacağını, bölgede önemli bir istihdam sağlanacağını, işsiz gençlerin iş bulacağını ve ekonominin canlandırılacağını her platformda anlatıyoruz. İşsizin işe, sanayimizin taşkömürüne ihtiyacı var. Türkiye'nin kömüre ve dövize, işsiz gençlerimizin işe ihtiyaç duyduğu bir dönemde üretimin arttırılabilmesi için öncelikle kuruma acilen işçi alınması gerekiyor."

Kestaneci Mahallesi Muhtarı Ahmet Özer, Kestaneci Mahallesi Uzun Mehmet'in gerçekten yaşayıp yaşamadığı konusundaki tartışmalara Uzun Mehmet'in halen yaşayan torunlarının üzüldüğünü dile getirerek, anıt alanı düzenlemesinin tamamlanmasının ardından alana bir de Madenci Müzesi yapılmasını istedi.

TTK Armutçuk MüessesesiBaşmühendisi Sinan Candan, taşkömürün bulunuşu, ülke sanayisinde önemi ve Uzun Mehmet konusunda bilgi verdi.

Törende ilçede düzenlenen yarışmada birinci olan Bayat İlköğretim Okulu Öğrencisi Buse Candan "Madenci" konulu şiirini seslendirdi. Kompozisyon alanında birinci seçilen İMKB Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi Emir Can ise kompozisyonunu okudu.

Daha sonra Uzun Mehmet konulu şiir ve resim dalında derece giren öğrencilere ödülleri, Kaymakam Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Aykut Manioğlu, Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, TTK Genel Müdür Yardımcısı İsmail Güner, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci tarafından verildi.

Törene, CHP Ereğli İlçe Başkanı Şerif Sertan Ocakcı, MHP İlçe Başkanı Talat Şeker, sivil toplum kuruluşlarının ve temsilcileri, Belediye Başkan Yardımcıları ve Belediye Meclis Üyeleri, TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü bürokratları, maden işçileri, muhtarlar ve Kestaneci Mahallesi halkı katıldı.

Protokol, TTK ve GMİS yetkilileri ve öğrenciler törenin ardından hatıra fotoğrafı çektirdi.




Haber : Değişim Haber Merkezi

Abone Ol