Umudun adı 2020’de CHP’de...
Umudun adı 2020’de CHP’de...
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 2019 yılını değerlendirdiği yazılı bir basın açıklaması yaptı. 2020 yılına dair düşünce ve dileklerini de paylaşan Ünal Demirtaş açıklamasında şunları ifade etti;
“2019 yılı, ülkemiz açısından gündemin son derece yoğun olduğu bir yıl oldu. Ekonomideki olumsuz gidiş, yıl içinde derinleşerek arttı. Dolayısıyla vatandaşlarımızın ve bizim gündemimiz ağırlıklı olarak ekonomik kriz ve sonuçları üzerine oldu. Sağlıktan, eğitime, işsizlikten enflasyona, kentimizde ve ülkemizde, halkımızın yaşadığı sorunların tamamı 2019 yılında halkımız adına takipçisi olduğumuz konulardı.
ZONGULDAK’TAKİ İŞSİZLİK KUYRUĞU, TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNDEYDİ!
Her zaman olduğu gibi 2019 yılında da öncelikli gündemimiz Zonguldak oldu. Zonguldak’ın sorunları ve bu sorunların çözümü için mecliste çalışmalarımıza ara vermeden devam ettik. 2019 yılının belki de en dramatik fotoğrafı da Zonguldak’tan geldi. Türkiye Taşkömürü Kurumu’na alınacak 1500 kişilik alım için 53 bin 541 kişi başvuruda bulundu. Sabahın kör karanlığında iş için, aş için uzayan kuyruklardan geriye kalan, evlerine eli boş dönen, 52 bin kişinin ertelenen umutları oldu. 7 bin norm kadro açığı olan TTK’ya neden işçi alımı yapılmadığını defalarca soru ve meclis araştırma önergeleri ile TBMM gündemine taşıdık. Bunun yanında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’na Plan Bütçe Komisyonu görüşmelerinde doğrudan da TTK’ya yapılacak işçi alımlarının Zonguldak açısından önemini hatırlattık. Zonguldak’ın yıldan yıla artan işsizlik sorununu TBMM gündemine taşıdık.
KÖMÜR, FINDIK, TERSANELER, FİLYOS!
Zonguldak’ın ve bölgemizin, ülkemize değer katan ürünleri her zaman gündemimizin ilk sırasında yer aldı. Enerjideki dışa bağımlılığımızın önemli oranda çözecek kara elmasın, hem Zonguldak hem de Türkiye için kritik bir önemi olduğunu defalarca dile getirdik. Yıllık 36 milyon ton taş kömürü ihtiyacımız var. Bu ihtiyacı karşılayabilecek taş kömürü rezervimiz var. Çalışacak insanımız var. Ama Türkiye, 39 milyon ton civarında kömür ithalatı yapıyor ve bunun için de 4 milyar dolar ödüyor. Elbette ki bunu kabul etmiyoruz. Bu yanlış düzeltilinceye kadar da takipçisi olmaya devam edeceğiz.
Ülkemiz ve bölgemiz açısından stratejik bir ürün olan fındık da yine 2019 yılında gündemimizdeki önemli konulardan biri oldu. Fındık taban fiyatlarındaki düşüklük nedeniyle üreticilerimizin yaşadığı sorunlar ve fındık piyasasındaki tekelleşme sorunu çözümleninceye kadar bu stratejik ürünümüzü ve üreticilerimizin sorunlarını dile getirmeye devam edeceğiz. Gündemimizden düşmeyen bir diğer önemli nokta ise Kdz. Ereğli’de yıllardır atıl vaziyette duran tersaneler bölgesinin canlandırılmasıydı. 2008 yılında Kdz. Ereğli tersaneleri ihracat rekoru kırardı. Hollanda’ya, İngiltere’ye, Almanya’ya gemi ihraç edilen 7 bin kişinin istihdam edildiği tersaneler bölgesi 10 yıldır atıl vaziyette duruyor. Zonguldak açısından çözülmeyi bekleyen temel sorunlardan birisi olarak gördüğümüz tersaneler bölgesini TBMM gündemine taşıyarak bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep ettik.
Önemle üzerinde durduğumuz bir diğer konu da Filyos Projesi oldu. Zonguldak’ın kalkınmasının yolu yatırımlardan geçiyor. Ancak Zonguldak halkı yıllardır tamamlanmayan yatırımlar konusunda oyalanıyor. Bunlardan biri de Filyos Projesi. Fiyos’un milli bir proje olduğunu, kentimize, bölgemize ve ülkemize önemli katkılar sunacak bu proje tamamlanıncaya kadar takipçisi olmaya devam edeceğiz.
İŞ KAZALARI YİNE CAN YAKTI!
Türkiye’de en sorunlu alanlardan biri olan çalışma hayatı TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Sözcüsü olarak elbetteki öncelikli gündemlerimiz arasında yer aldı. 21’inci yüzyılda, tamamı öngörülebilir ve önlenebilir nitelikte olan iş kazalarında 1660 işçimiz can verdi. Her gün 6 işçimiz, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Kayıtdışı çalışma oranı yüzde 36’ya ulaştı. Güvencesiz, denetimsiz işyerlerinde insanlık dışı koşullarda, çok düşük ücretler karşılığında, çalışmak zorunda kalan işçilerimiz Türkiye’deki çalışma yaşamının acı tablosu olarak 2019’da da gündemimizdeki yerini korudu. Kaçak maden ocaklarında, çalışmak zorunda kalan işçilerimizin dramlarını da bu kapsamda TBMM gündemine taşıdık. Kaçak maden ocaklarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin araştırması için bir komisyon kurulmasını istedik.
SAĞLIKTA BÜYÜK ÇÖKÜŞ!
2019 yılının en önemli gündemlerinden birisi de, vatandaşlarımızın sağlık hakkı idi. Üniversite hastaneleri iflasın eşiğine geldi. Acil ameliyatların bile malzeme alınamadığı için yapılamadığı bir döneme girildi. Kentimizdeki Zonguldak Bülent Ecevit Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de hizmetler durma noktasına geldi. Bir vatandaşımız stent bulunamadığı için hayatını kaybetti. Sağlıktaki bu büyük çöküş karşısında önlem alınması için Sağlık Bakanı’na defalarca uyarıda bulunduk. Güncellenmeyen Sağlık Uygulamaları Tebliği nedeniyle üniversite hastanelerinin ve özel diyaliz merkezlerinin iflasının toplum sağlığını tehdit edecek boyutlara geldiğini ifade ettik. Sağlık alanında böylesine büyük bir çöküş yaşanırken, sınırsız olanaklarla yandaşlara peşkeş çekilen şehir hastanelerini de kamuoyunun gündemine taşıdık.
MUTFAKTA YANGIN VAR!
Ekonomik krizi, en derinden hisseden milyonlarca vatandaşımızın düşen alım gücü yine gündemimizde olan konulardandı. Mutfaktaki enflasyonun yüzde 60’lara çıktığı bu kriz ortamında, geçim derdinde olan vatandaşlarımızın sesi olabilmek için çaba sarfettik. Asgari ücretlinin, emeklinin, işçinin, işsizin yaşadığı sorunları dillendirdik.
İnsafsızca yapılan zamların geri alınması için çağrıda bulunduk. İşçiye, memura yüzde 6 zam yapılırken, elektriğe yüzde 56, doğal gaza yüzde 60 zam yapılmasının vicdansızlık olduğunu anlattık. Ödenemeyen elektrik ve doğalgaz faturalarını Enerji Bakanı’na sorduk. Enerji Bakanı’nın verdiği yanıt, Türkiye’deki krizin boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi. 2019’un ilk 9 ayında, 3 milyon 365 bin abone elektrik borcunu ödeyemedi. Aynı dönemde, 710 bin 364 abone hakkında da doğal gaz borcunu ödeyemedikleri için işlem yapıldı.
2019'DA HALK SANDIKTA DERS VERDİ!
Tek adam rejiminin dayatmacı zihniyet ve uygulamalarına en güzel cevap yine halkımız tarafından 2019 yılında yerel seçimlerde verildi. 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde, milli gelirin yüzde 60’ının üretildiği, nüfusumuzun ise yüzde 45’inin yaşadığı 11 büyükşehri kazanan Cumhuriyet Halk Partisi oldu. 2020 yılı belediyelerimiz açısından da hesap verebilir, halk için bütçe yapan, liyakata dayalı yönetimle iş başında olan CHP’li belediyelerin konuşulduğu bir yıl olacaktır.
HALKIN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ!
2020 yılında da; bilimsel gerçekliğe dayalı politikalarımızla, üreten, ürettiğini paylaşan, işsizliğin, yoksulluğun olmadığı, barış ve huzurun hakim olduğu insan haklarına saygılı, parlamenter rejimle yönetilen bir Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz. 2019 yılında, halkın umudu olduğunu gösteren Cumhuriyet Halk Partisi, 2020 yılında da halkın umudu olmaya devam edecektir.
2020 YILI SAĞLIK, MUTLULUK VE UMUT DOLU BİR YIL OLSUN!
Bu duygu ve düşüncelerle, 2020 yılının tüm halkımız için sağlık, mutluluk ve umut dolu bir yıl olmasını diliyorum.
Haber : Özge Cerrah
ETİKETLER : Yazdır
sayilar ortada,tekparti devrinde ,disardan gelenler hesaplanmassa,nufus artisi cok az,hersene kadinlar cocuk yaptigi halde, o zamanlarda,1930 larda,,devletin iflasi,disardan kredi almalarda ortada,bu devlete 10 milyon kiside yeter,bosuna demiyor bunlar,devlet ekonomisiyle,milleti ,sadece,15 milyon nufusla acliga,kitliga,kuyruga,zibek yemeye, mahkum eden zihniyet hala chp de ,dünyada taskömürün tonu 40 dolar,türkiyede500 dolar a verimsiz madenlerden cikarmakmi,akil
- s.
- 1