UYSAL: "HAYATIN VE İLÇENİN GERÇEKLERİ VAR"
Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Ereğli Belediye Meclisi'nin Mayıs ayı olağan toplantısı birinci oturumunda, gündem dışı, ve bazı maddelerin görüşülmesi sırasında yaptığı değerlendirmelerde merak edilen hususlara ilişkin açıklamalarda bulundu.
İlk olarak, gündeme geçmeden önce çalışmalar hakkında bilgi veren Uysal, Kent Meydanı Projesi hakkında şunları söyledi:
"Şu an netleşen tek projenin kent meydanı projesidir. Projeyi başlattık, ilçeye bir kent meydanı kazandıracağız. Daha ileride proje aşamasında meclis üyelerine bilgi vereceğim. Şehirler meydanları ile anılırlar. İnsanların daha refah bir meydana kavuşması ilçenin bir özlemi olduğunu biliyoruz, bizim için bir vizyon projesidir ve bu şehre çok şey katacaktır. Şuan netleşen tek projemiz var o da kent meydanı projesidir."
"ŞARTLI BAĞIŞ TARTIŞMASI"
Uysalın gündem dışı açıklamasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Belediyenin 2014 yılı içerisinde düzenlenecek olan festivallere ait etkinlikler için yapılacak şartlı bağışların alınmasının görüşülmesi sırasında meclis üyeleri arasında sözlü atışmalar ve sataşmalar yaşandı.
CHP Grubu adına söz alan Özkan Özyağcı, "Festival için şartlı bağış istiyorsunuz, kaç festival yapılacak? Kaç tane festivale şartlı bağışa onay istiyorsunuz? Festivaller konusunda önceki belediye başkanı Halil Posbıyık bir duayendi, Türkiye'nin en iyi festivali ödülünü kazandırdı sizin de daha iyi festivaller yapacağınızı düşündüğümüzden sizin de başarınızı görmek açısından sizleri destekliyoruz" dedi.
CHP'li üye Cumhur Nalcı ise söz alarak, "Biz festivallere de şartlı bağışa da karşı değiliz ve destekliyoruz. Ancak daha önceki AKP'li üyeler, şartlı bağışa hep karşı çıkmıştı. Şimdi hangi gerekçelerle buna onay verecekler" şeklinde konuşunca Ak Partili Yusuf Kalay ve Fevzi Ekşi, "bizler şartlı bağışa değil zorunlu bağışa karşıydık" biçimide cevap verdiler. Nalcı'nın "bağışların zorunlu yapıldığına ilişkin bir belgeniz var mı? Bende yıllardır esnaflık yapıyorum ve bu güne kadar kimse benden bağış istemdi" sözleri gülüşmelere yol açtı. Tartışmanın uzaması üzerine Meclis Başkanı Uysal tartışmaların uzamasının anlamsız olduğunu gerekli ayrıntıların gerekirse makamında kendisiyle her zaman görüşülebileceğini söyleyerek, gündem maddesinin oylamasına geçti.
UYSAL: "HAYATIN VE İLÇENİN GERÇEKLERİ VAR"
Uysal, festivallerde, şartlı bağış toplanması için Ereğli Belediye'sine yetki verilmesini öngören maddeyi oya sunmadan önce şöyle konuştu:
"Hayatın ekonomik gerçekleri var, ilçemizde gerçekleri var. Bize sorulan sorular sevgi barış dostluk festivaliyle ilgili sanırım. Festivallerimize sahip çıkacağız, geçmişimize de sahip çıkacağız bundan emin olabilirsiniz. Osmanlı Çileği festivaline büyük önem veriyoruz ve bunu daha iyi formatta yapacağız. Çok fazla bunu basın ve toplum önünde de konuşmamak istiyorum. Ben bu festival giderlerinin hepsini inceledim, meclis üyelerimiz istediği zaman gelip verebilirim. Daha dar bütçeli daha ekonomik gerçekler üzerine, belediyede otururken herkes iş ve aş istiyor ben buradan toplanacak parayı eğitim, öğrenciye saygı ile başlar. Ne yaparsak yapalım sözde kalmamalı bazı şeyler, bizlerin eğitime katkı vermesi gerektiğini düşünüyorum. Milli Eğitim Müdürlüğü'nden de yazılarını aldım oralarda da ciddi ihtiyaçlar var bizleri ziyaretlere öğretmenler eğitimciler geliyor, eksiklikler var. Festival dosyaları var festival 1.5 trilyon acaba bu para ile başka şeyler yapabilirmiyiz. Bir festivaldeki para 350 bin TL. Biz bu festivali daha ekonomik yaparsak daha farklı yaparsak çocuklarımızın geleceğimizin yarınlarımız için öğrencilerimize saygı adı altında eğitime destek olarak kullanırsak, verilen paraların çok daha hayırlı bir iş yaptığımızı ve 33 bin 500 öğrencimiz bulunmaktadır. Festival için toplanacak parayı Osmanlı Çileği Festivali ve 18 Haziran Kurtuluş Günü'nde kullanacağız."
"ÇİLEK DEĞİL, OSMANLI ÇİLEĞİ"
Osmanlı Çileği'ni markalaştırmak istediklerini belirten Uysal sözlerini şöyle sürdürdü:
"Benim bir ricam var. Çilek festivali değil, bunun adı Osmanlı çileğidir. Osmanlı Çileği bir tek Kdz.Ereğli'de oluyor, bunun değerini kıymetini en fazla bizlerin bilmesi gerekir. Festival yapacağız belki de harika çok daha güzel çok daha büyük sanatçıların geleceği, kent meydanımız bittikten sonra orada ünlü ressamların resim yaptığı, folklör oyunlarının oynandığı bir etkinlik düşünüyoruz. Günlerdir arkadaşlarımız ile çalışıyoruz festival tarihi net olmalı tarihinde oynayamazsınız. Bu sene bu tarihte seneye bu tarihte yapamazsınız. Bu sene 15 Haziran'da okullar kapanıyor ardından üniversite sınavları, ardından ramazan ayı geliyor. Her sene Temmuz ayında olan festival ağustos ayında oluyor, ağustos ayı bayram. Bir festival Cuma, cumartesi ve pazarı kapsasa tüm belediye personelinin ve halkın 1 hafta blokajı demektir. En yakın tarih 1-23 Ağustos . O tarihlerde de hava yağmurlu, yağmur yağacak. Festivali biliyorsunuz birisi ile anlaşma yaptığınızda bunun ücretini ödeyeceksiniz. 6 Tane sanatçının ücreti bana gelen kayıtlara göre isimleri saymayacağım 6 sanatçının parası 1 trilyon 114 bin TL. ben de diyorum ki bu festival yerine önce Osmanlı çileğine sahip çıkalım. Benim düşüncem bunları tartışabiliriz tabiki belediye kapısı meclis üyelerimize açık, mesai kavramı yok, istediğiniz saatte gelebilirsiniz. Öğrenci sayısının fazla olduğu dönemde yapılsa daha şenlikli olur. Biz o parayla 33 bin 500 öğrenci var ilçemizde. Bunlara bir sürü belediyeden katkı sağlayabiliriz. En basitinden bu parayla biz okulların eksikliklerini tamamlamak için kullanabiliriz. 33 bin 500 öğrencinin yüzde 10'u 3 bin 500 öğrenci yapar, kulağı az işiten sağlık problemi yaşayan öğrencilerimizin sağlık tedavileri için yine okulların ihtiyaçları için kullanabiliriz. Biz bu iş iddiaya kalırsa 5-10 trilyon festival yapılır ama o kadar yapılması gereken iş varken o kadar işsizimiz o kadar sıkıntımız var iken bunu bizler bir araya gelip başka şeyler yapabiliriz."
Uysal'ın konuşmasının ardından oya sunulan şartlı bağış önerisi oy birliği ile kabul edildi.
GÜNDEM MADDELERİ
Toplantıda ayrıca şu gündem maddeleri görüşüldü:
Belediyenin 2013 Mali Yılı kesin hesabı ve yönetim dönemi hesabı ile taşınır mal kesim hesabı ve yönetim dönemi hesabı Plan Bütçe Komisyonuna, ödenek aktarması yapılmasının görüşülmesi Plan Bütçe Komisyonuna, 2 adet müdürlük isminin değiştirilmesi hukuk işleri komisyonuna, belediyeden ruhsat alan binaların yapımı bittikten sonra yapı sahibi tarafından bina girişinde kolayca görülebilecek bir yere proje müellifi mimarın ismi, ünvanı, binanın başlangıç ve bitiş tarihini içerir bir tabela asılması yönündeki gündem maddesi imar komisyonuna, ilçenin çeşitli mahallelerinde bulunan mülkiyeti belediyeye ait yoldan ihdas parselin satış ve takası imar komisyonuna, Kdz.Ereğli Belediyesi sınırları içerisinde halihazır haritaları yapılmış olan bin 500 hektar alanda 1/5 bin ölçekli Nazım ve 1/bin ölçekli uygulama ilave imar planı yapılması imar komisyonuna, imar planı tadilatları imar komisyonuna, Ereğli Belediyesi ve Başkent Elektrik Dağıtım arasında AG ve OG hatlarının yeraltına alınması işlemi için belediye başkanına yetki verilmesi maddesi hukuk işlerine, Ereğli İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Ereğli Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Ereğli Belediyesi arasında imzalanacak protokol hukuk işleri komisyonuna havale edildi. Kdz.Ereğli Belediye Başkan Yardımcılığına İbrahim Cöbek'in atanması meclis üyelerinin bilgisine sunuldu, belediyeye ait 3 nolu lojmanın 10/501 nolu dairesinin tahsis şeklinin belediye konukevi olarak değiştirilmesi, belediye tarafından 2014 yılı içerisinde düzenlenecek olan festivallere ait etkinlikler için yapılacak şartlı bağışların alınması, Ereğli Belediye Spor Kulübüne nakdi yardım yapılması oy birliği ile kabul edildi.
CHP'NİN ÖNERİLERİ REDDEDİLDİ
Ereğli Belediyesi'nin, Mayıs ayı olağan toplantısı birinci oturumunda 14 CHP'li üyenin ortak imza ile gündeme alınmasını istedikleri 6 önerge görüşülerek reddedildi. Gündeme alınması reddedilen öneriler özetle şöyle:
"Taşeron çalışanlarının geleceği:
AKP hükumeti bir yandan çıkarmayı düşündüğü yasa ile taşeron çalışanların haklarını korumaya çalışırken, yerel idarenin yönetimi altında bulunan Ereğli AKP belediyesin de çalışan taşeron işçilerin işten çıkarılmasına ilişkin söylentiler hat safaya gelmiştir. Taşeron çalışanların endişesi her geçen gün artmaktadır. Yönetime geldiğinizden itibaren kaç taşeron çalışanının işten çıkarıldığı ve önümüzdeki günlerde işten çıkarmalarla ilgili bir çalışmanın olup olmadığı konusunda meclise bilgi verilmesi.
"Belediye AVM'sine ilişkin:
İller Bankası'ndan alınan kredi ile yapılan AVM binasının belediye hizmet binasına dönüştürülmesinin kredi usul ve esasına uymadığı görülmektedir. Alel acele alınan bu kararın alt yapısı nasıl yapılmıştır?
Belediye'nin, AVM binasına taşınmasının, belediyeye getireceği maliyet ne kadardır?
Söz konusu yerin ulaşım, alt yapı, otopark ve fiziki durumu göz önünde bulundurulmuş musur?
Yapımı tamamlanmış balıkhanenin yıkımının gündemde olduğu öğrenilmiştir ve bu konuda kamu zararı düşünülmüş müdür?
Belediye binasının taşınması ile zaten sıkıntı çeken çarşı esnafının mağdur olacağı düşünülmüş müdür?
Çarşı üzerinin kapatılması:
Ereğli belediyesi tarafından ihalesi yapılan çarşı üzerinin kapatılması ihalesinin iptali ile ilgili bilgi alınmıştır. Çarşı esnafının ekonomik durumuna destek olmak, daha uzun süreli çalışmasını sağlamak, çarşıya daha fazla insan çekmek, daha rahat koşullarda alış veriş imkanı sağlamak ve esnafın verdiği imzalı dilekçeye göre planlanan bu çalışmanın ilgili kanuna göre sonlandırılması söz konusu değildir. Bu konuda müdürlük ve belediye hakkında kamu zararının doğacağını ve hukuki takipçisi olacağımızı belirtir, neden iptal kararı verildiği konusunda meclise bilgi verilmesini talep ederiz.
Zabıta kulübesine ilişkin:
Ören Mahallesi'ndeki zabıta kulübesinin kaldırılması ile mahalledeki kaçak yapılaşmanın önü açılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda gece gündüz kaçak inşaat yapıldığı gözlenmiştir. Daha önce yapılan imar planlarının, bu kaçak yapılaşmayla birlikte çözümsüz bir aşamaya geleceği açıktır. Bu duruma göz yumulması, belediye başkanlığı, meclis üyeleri ve çalışanlar açısından suç teşkil etmektedir. Kaçak yapılaşmayla ilgili ne gibi işlemler yapıldığı konusunda bilgi talep etmekteyiz.
İbrahim Cöbek'in başkan yardımcılığı'na getirilmesine ilişkin:
Ereğli Belediyesi kurumsal bir yapıya sahiptir. Gerek Başkan yardımcıları gerekse müdürler konularına hakimdir. Basından öğrendiğimize göre daha önce milletvekili danışmanlığı yapan İbrahim Cöbek belediye Başkan Yardımcılığı'na getirilmiştir. Belediye'de bu kadar konusu ile ilgili ve bilgili yönetici varken, bilgi ve deneyimi olmayan Sayın Cöbek'in atanması ile ilgili meclise bilgi verilmesini talep ediyoruz.
Sevgi Barış Dostluk tabelalarına ilişkin:
20 yıldır Ereğli halkı ile bütünleşmiş sevgi barış dostluk sloganı tabelalardan kalksa bile zihinlerden silinemez. Bu slogan tabelasının kaldırılması ile ilgili ne gibi bir düşünceniz var?
Daha sonra kaldırmayı düşündüğünüz ne gibi projeleriniz var? Denizin mavisi, ormanın yeşili ile başlayıp, Ereğli ile özdeşleşmiş ve slogan haline gelmiş kompozisyonun kaldırılmasının nedenine ilişkin meclise bilgi verilmesini talep ediyoruz."
Önerilerin tamamı, CHP grubunun 14 oyuna karşılık AK Parti grubunun 17 oyuyla reddedildi ve gündeme alınmadı. Taşeron işçilerin işten atılması iddialarına ilişkin Başkan Uysal, yaptığı kısa açıklamada, "bu sizlerinde söylediği gibi sadece bir dedikodu" dedi.
CHP Meclis Üyesi Cumhur Nalcı toplantının bitmesinden sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "biz bu önerilerin reddedileceğini bilerek meclise getirdik. Çünkü bu konularda kamuoyuna Hiçbir açıklama yaplımıyor ve bilgi verilmiyor. Özellikle esnafın durumunun çok kötü olduğu bir dönemde esnafı ilgilendiren bir çok projenin durdurulması düşündürücü. Bizler bu konuda sorularımız ve önergelerimizle duyarlılık oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.
Haber :