GÜNCEL

Uysal'a soru yağmuru...

Uysal'a soru yağmuru...

Abone Ol

Karadeniz Ereğli Belediye Meclisi'nin Mayıs ayı toplantılarının ilk birleşimine, CHP grubunun Başkan Uysal'ın projeleri hakkında sorduğu sorular damgasını vurdu. Başkan Uysal, sorulara, tüm konularda çalışmaların devam ettiğini belirterek cevap verdi.

Karadeniz Ereğli Belediye Meclisi'nin Mayıs ayı toplantılarının ilk birleşimi, Belediye Başkanı Hüseyin Uysal başkanlığında, Atatürk Kültür Merkezi'nde bulunan Belediye Meclis Toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Uysal, CHP'li üyelerden Şerif Sertan Ocakcı ve Kemal Özer'in mazeretlerinden ötürü katılmadığı toplantının açış konuşmasında, ilçede son dönemde taşınacağı öne sürülen Cumartesi Pazarı ile ilgili bilgi verdi. Belediye Başkanı, "Cumartesi Pazarı'nın kapanması diye bir şey söz konusu değil, böyle bir şeyi düşünmedik bile" diye konuştu.

CHP'DEN HEM YAZILI, HEM SÖZLÜ SORULAR...

Toplantıda yoklamanın yapılmasının ardından, CHP Sözcüsü Özkan Özyağcı, cevaplaması talebiyle grubu adına soru önergesi verdi.

Önergede, "Elmatepe Üst Geçidi" projesinin neden yapılmadığı, "Kadınlar ve Çocuklar Sığınma Evi" konusunda belediyece ne gibi bir çalışma yapılacağı konususnda bilgi istendi. Belediye Başkanı Uysal, sorulara yazılı olarak cevap verileceğini söyledi.

Özyağcı, toplantı başlamadan başka soruları da olduğunu belirterek arıtılmış suyun Ereğli'ye ne zaman verileceğini sordu.

Özyağcı şunları söyledi:

"Nisan ayı toplantısından önce, Ereğli Kepez mahallesinden başlayarak temiz suyu verileceğini belirtmiş, su dağıtmıştınız. Biz de afiyetle içtik. Çünkü Ereğli beklediği bir şeydi. Şu anda arkadaşlarımız getirdiler, biz size şişelenmiş musluk suyu getirdik.

18 Ocak tarihinde bir deniz kabardı, afet oldu. Sahilimizin büyük bölümü hasarlandı. Bu hasarlamanın karşısında, o zamandan bu yana 75 gün geçti, sadece Piramit Kafe'ye kadar olan bölümde tamirat işleri yapıldı. Buradan Erdemir tarafına kadar olan sahilde herhangi bir işlem yapılmadı. Ereğli sanayi kenti olmasına rağmen, aynı zamanda turizme de önem veren kentlerden biri. Dışarıdan misafirlerimiz geliyor. Bu sahil bandını ne zaman yapacaksınız? Bunu sizden rica ediyoruz. Yaz geldi kapıya dayandı. Bir sürü misafirimiz gelecek. Bir an önce belediyenin bu sahil bandını normal haline getirmesini istiyoruz.

Verdiğimiz iki önerge Ereğli'yi çok yakından ilgili projelerdir. Bunu yazılıdan ziyade belediyedeki arkadaşlarımız bilgi verirse biz basın toplantısıyla açıklamak zorunda kalırız. Siz belediye başkanı olarak açıklarsanız çok daha doğru olur diye düşünüyorum."

UYSAL: "GÜNDEMİMDE..."

Belediye Başkanı Uysal, yazılı önergede yer alan konularda çalışmalarının sürdüğünü belirterek şunları söyledi:

"Elmatepe'deki vatandaşlarımız hiç kuşku duymasın en kısa zamanda bitecek. Diğer konuda da 100 bin nüfusu geçen Ereğli'mizde çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuyu basına kapalı veya başka bir ortamda tartışırsak, kadınlarımızın şiddete maruz kalması veya konuk evleri konusunda başka fikirleri de paylaşmamız lazım. Ben bu konuda Avusturya, Almanya ve sanıyorum İsveç'teki uygulamalara dair makaleleri okumaya devam ediyorum. Bir konuda bilgi sahibi olmadan konuşmak tehlikelidir, Konfüçyus'un söylediği sözü de hatırlatmak istiyorum. Tabii ki gündem farklı ama kadınlarımız konusunda, değerlerini, kıymetlerini hepimiz biliyoruz. Kadınlarımız baştacımız. Onların bu tür olaylara maruz kalmalarını istemiyoruz. Elimizden gelen duyarlılığı göstereceğimize ben buradan söz veriyorum. Çünkü kadının huzurlu bir şekilde olmadığı cadde-sokak olmayan yerde hiçbir şey doğru gitmez. Kadının güçlü olduğu toplumlar güçlü olur. Bu konuyu ileride isterseniz daha detaylı çalışırız, tartışırız. Bu konu benim gündemimde. Buradan söz veriyorum. Hatta bu konu dışında başka konuları da gündeme getirmemiz lazım."

Su konusundaki çalışmaların devam ettiğini belirten Uysal, "Öncelikle bir protokol yapılması lazım, Erdemir, DSİ müdürü ve belediyenin bir protokol yapması lazım" dedi.

Uysal şöyle devam etti:

"Bir ön protokol imzaladık. Ben buradan bir müjde vereyim. Kızılcapınar barajından arıtma tesisine kadar altı kilometrelik bir yol var. Buraya kadar temizliğin veya hijyeninin çok önemi yok ama arıtmadan sonra 22 kilometrelik bir isale hattı var. Buradan sonra da 7 tane, Gülüç'ü de sayarsanız 8 tane bekleme istasyonumuz var. Buraların depoları doluyor, ama buranın tamamen temizlenmesi; oradaki isale hattındaki borular binlik borular. Buraların tamamen dolması günler alıyor. Bunlar doldu biz bunları boşa, şehre su vermeden akıttık. Hazırlıklarımız tamam.

Burada 22 kilometrelik boruların ve depoların temizlenmesi, dezenfeksiyon, klorlama çalışmalarımız önümüzdeki günlerde bitiyor."

MUSLUK SUYU DAĞITTILAR...

CHP sözcüsü Özyağcı'nın "Bunun ne zaman verileceğini biz sormadık, siz söylediniz. 31 Mart dediniz, bugün mayısın üçü" demesi üzerine Uysal şunları söyledi:

"Uzatmaya gerek yok, nisan ayında söz vermişiz, bir ay veya iki ay gecikme. Burada önemli olan 350 bin nüfusa yetecek, elli yıllık geleceğimizi konuşuyoruz. Bir iki ay, üç ay dört ay. Bir de burada skada ölçümleri gibi işler var. Bir aylık gecikmeden dolayı özür diliyorum. Onbeş gün daha gecikebilir ama elli yılık bir olayı konuşuyoruz. Elli yılı konuşurken bu kadar standart sapmalar olabilir. Bir belediye başkanı, bir yönetici, karar verici, su konusunda ne ister? Bir an önce verilmesini ister. Bizler elimizde imkan var da muslukları kapatıp bilerek mi geciktiriyoruz?"

Konu üzerinde konuşmalar devam ederken, CHP grubunca meclise getirilen şişelenmiş musluk suları belediye meclis üyelerine dağıtıldı.

"BEN OLSAM TABELAYI KALDIRIRIM"

CHP Sözcüsü Özkan Özyağcı, Ereğli belediyesinde başlayıp bitmeyen bir sürü iş olduğunu belirterek, "En basiti eski belediye binası. Hala bekliyor. Özür dileriz, falanca tarihte bitecek diye tarihler var üstünde. Sizin yerinizde olsam hiç değilse bu tabelayı kaldırırım. İki üç yıldan beri burası bekliyor, herhangi bir açıklama da yok, öyle bekliyor" dedi.

Uysal, Özyağcı'nın eleştirini yanıtlarken, bir kitapçık hazırladıklarını, yapılan işlerin orada görülebileceğini belirterek " Orada da görüleceği üzere geleceğe yönelik işler yapmışız. Anıtlar kurulu veya bu tip tarihi miraslar çıktığı zaman işlerin ne kadar zaman alıcı olduğunu sizler de biliyorsunuz" cevabını verdi.

SAHİL ŞERİDİ SORUSUNA CEVAP...

Uysal, sahil şeridine ilişkin eleştirilere ise şu cevabı verdi:

"Biz afetlerden ders çıkardık. Şehrimizin bu konuda hazırlıklı olmadığını da hep birlikte gördük. İlk göreve geldiğimizde kabasakal deresinde taşkın olmuştu, orada önlemimizi aldık.

Sahil Bandımız, bizim belki en güzel yerimiz. İlçemize gelen vatandaşlarımız veya turizm amacıyla geldiğinde, bütün vatandaşlarımızı sahilimize yönlendiriyoruz. Sahilin çok önemli olduğunu biliyoruz. Buranın yıprandığını, eskidiğini kullanımının da zorlaştığını görüyoruz. Kullanım alanlarını farklılaştırmayı düşünüyoruz. Burada üç ekibimiz çalışıyor. Ereğli yediyüzelli bin metrekare. Türkiye'nin binde biri. Bu alanda başka alanlarımız da var. Doğalgaz hatlarımız var, yol ağımız var, çok geniş bir yol ağımız var. Bütün ekiplerimizle sahilde duramayız ama her gün üç ekip fen işlerinden, taş yapıyor. Buradaki taşların aynısını bulamıyoruz. Yapıldığı zamanki taşları fabrikalara soruyoruz, Türkiye'de soruyoruz, buna benzer taş var mı diyoruz.

Sahil Erdemir fabrikasından, ofis yolundan yöresel evlere, hatta Kemer bölgesine kadar tamamen sahil bandı değişecek. Buradan onu söyleyeyim. Onun planlamalarını yapıyoruz. 2 bin 200 artı yöresel evler, Kemer'e kadar tüm sahil bandı değişecek. Kendi imkanlarımızla yapacağız.

İki mendirek var. Bir tarafta Erdemir, bir tarafta askeri mendirek var. Burada kuzeybatıdan, karayel dediğimiz rüzgarın getirdiği dalgayı engelleyemediğimiz zaman bu sahil ve askeriye tarafındaki sahil her zaman tehlike altında. Burada sizlerin de geçen hasarlanmada gördüğünüz gibi deniz kenarından dalgalar yaklaşık elli metreye yakın hasar verdi. Görünce inanamadım. Sahilde korkuluk dediğimiz demirler, 4-5 kütle halinde betonuyla kalkıp anfitiyatroda protokole oturmuş gibi gelmiş. Bu hangi fizik kuralına göre gelir ben anlayamadım.

Birincisi, Erdemir veya askeriyemize büyük tonajlı gemiler geldiği, yarıçapları büyük olduğu için DLH'ye yazı yazdık. Önerilerini bize yazacaklar. Mühendisleri geldi, askeriyeyle görüşmeleri yaptık. Arkasından çözüm önerilerini bekliyoruz. Öneriler ne olursa olsun, gelen dalgaların gücünü kıracak, tripod, tetrapod gibi önlemler almamız lazım. Sahil bandını yapmadan önce bu dalgalar karşı önlemimizi almamız lazım.

İhtimallere bırakamayız. Sahili yaptık, enerji kırıcı önlem almadık. Tesadüf bir daha oldu diyecek miyiz. Bizim bilgimiz aklımız, bu tip şeylerde önlem almayı öngörüyor. Aynı anda, eşzamanlı yapacağız. Göztepe köprüsünden yolun trafik düzenlemesi konusunda da çalışmalarımızı yapacağız. Bizler bu konuda duyarsız değiliz."

GÜNDEM MADDELERİ...

Toplantıda, Ereğli Belediyesi 2017 mali yılı Kesin Hesabı ve Yönetim Dönemi Hesabı ile Taşınır Mal Kesin Hesabı ve Yönetim Dönemi Hesabı Plan ve bütçe komisyonuna havale edildi.

Kdz.Ereğli Kent Meydanı ve Yeraltı Otopark Binası Yapımı(1.Etap) için İller Bankasından 40 Milyon lira Kredi alınmasına ilişkin gündem maddesi de Plan ve Bütçe komisyonuna havale edildi.

İlçenin Akarca Mahallesi ada 496, parsel 24'de kayıtlı, imarda ilkokul alanı olarak görünen taşınmazın İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne tahsis işlemine dair madde ise imar komisyonuna havale edildi.

Resmi kurumların 7 maddeden oluşan ve ilçenin çeşitli bölgelerindeki trafo alanlarını düzenleyen imar plan tadilat taleplerine ait komisyon raporu oybirliğiyle kabul edildi. 
Bir sonraki toplantının 3 Mayıs Perşembe günü yapılması kararlaştırıldı.



Haber : H Aksakal

Abone Ol