SAĞLIK

UZMANLAR UYARDI...

Mevsim değişikliklerinde etkisi artan grip virüsünün önlenmesi amacıyla yaptırılan grip aşıları ve alınması gereken önlemler değişen hava koşulları nedeniyle yine gündemin ilk sırasında yer alırken, uzmanlar uyardı.

Abone Ol

Mevsim değişikliklerinde etkisi artan grip virüsünün önlenmesi amacıyla yaptırılan grip aşıları ve alınması gereken önlemler değişen hava koşulları nedeniyle yine gündemin ilk sırasında yer aldı.

Özel Kdz. Ereğli Echomar Hastanesi Başhekimi Dr. Nevzat Çimenoğlu, Değişim Grubu Genel Yayın Müdürü Ersen Berk Çelik'e yaptığı açıklamada, özellikle kış mevsiminden bahara, yazdan da sonbahara geçerken mevsim değişikliklerinde belli hastalıkların arttığını ve vücudu etkilediğini söyledi.

İnsan vücudunu ve sağlığını etkileyen en önemli faktörlerden birinin sıcak ve soğuk değişimleri olduğuna dikkati çeken Çimenoğlu, bu ani değişken hava şartları ve ısı farklılıklarının vücudun bu duruma alışmasını zorlaştırdığını, bu şekilde vücudun strese girdiğini ve bağışıklık mekanizmasının düşerek bununla birlikte de bazı hastalıkların ortaya çıktığını anlattı.

Bazı mikropların serin havalarda daha rahat yaşadığını vurgulayan Çimenoğlu, şöyle konuştu:

"Onun için mevsim değişikliklerindeki hastalıklara dikkat etmek gerekmektedir. Bu ani gece ve gündüz arasındaki değişiklikleri vücudun kendisini o ısıya ani bir şekilde ayarlamasını, korumasını zorlaştırır. Vücudun savunma dengesi bozulur ve o vücudumuzda hastalık yapmayan mikroplar vücut savunması zayıfladığı zaman hastalık olarak ortaya çıkabilirler.

Grip mikrobu bu son bahar ve kış aylarında büyüyen, yetişen ve gelişmesi düşünülebilen bir mikroptur. Solunum yoluyla insandan insana çok rahat bulaşabilen bir hastalıktır. Onun için mümkün olduğunca kapalı yerlerde bulunmamalıyız. Oturma ve yatak odamızın mutlaka pencerelerini açarak havalandırmalıyız. Özellikle grip salgınına karşı ağzımızı, burnumuzu kapatarak korumamız gerekiyor.

Grip aşısı da olunabilir, ancak grip aşısının yüzde yüz bir etkisi olmayabilir en azından grip aşısı yaptırarak salgının daha hafif geçmesini sağlayabiliriz. Mevsim değişikliklerine bağlı olarak ısı değişikliklerinde mide ve bağırsaklar hassas olduğu için etkilenebilir. Bunun sonrasında da çeşitli karın ağrıları ile birlikte hastalıklar oluşmaya başlar."

Özellikle yaşlı ve çocukların bu ısı değişikliklerinden daha çok etkilendiğini anlatan Çimenoğlu, "Kronik hastalıkları olanlar örneğin şeker, akciğer hastaları bu ısı değişikliğinden daha çok etkilenir ve hastalıkları daha kolay tetiklenebilir. Bunun için insanlarımızın bazı şeylere dikkat etmesi gerekiyor. Dikkat etmeleri gereken şeylerin başında da vücuda yardımcı olmaları önem arz ediyor.

Gıda beslenme bu konuda çok önemli özellikle yediğimiz ve içtiğimiz şeylere dikkat etmemiz gerekiyor. Vitaminleri bol almamız gerekiyor. Sebze, et, süt ürünlerinden yememiz gerekiyor. Yani sebze ve meyve yönünde biraz ağır beslenmemiz gerekiyor. Uykusuz hallerimize de dikkat etmemiz gerekiyor. Uykumuzu yeterince alamayınca vücudumuzun dengesi bozuluyor. Dolayısıyla yediğimiz ve içtiğimize dikkat ettiğimiz zaman, kapalı alanlarda odalarımızı havalandırdığımız, giyim ve kuşamlarımıza dikkat ettiğimiz zaman, uykumuzu ve stresimizi azalttığımız zaman mikropların hastalık yapması çok zordur. Bunlara dikkat etmezsek hastalıklara kapı açmış oluruz" İfadelerine yer verdi.

Çimenoğlu, kronik akciğer hastaları, şeker ve kronik böbrek hastaları, 65 yaşın üzerindekiler, kreşe giden çocuklar ve sağlık personelinin risk grubu içerisinde yer aldığını kaydetti.



Haber : Değişim Haber Merkezi

Abone Ol