EKONOMİ

VALİ AYYILDIZIN BOZHANE YORUMU...

Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız Gazeteciler Cemiyeti&8217;ni ziyaret etti ve burada Ereğli Balıkçı Barınağında mühürlenen balıkçı lokantaları ile ilgili açıklamada bulundu.

Abone Ol
Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti.
Cemiyeti ziyareti sırasında çeşitli konularda görüşlerini bildiren Ayyıldız, Ereğli’de mühürlenen balıkçı lokantaları ile ilgili de açıklama yaptı.
Ayyıldız şöyle dedi:
“Kdz. Ereğli’deki Balıkçı barınakları konusunu daha öncede dile getirdim. Ama kısaca tekrar ifade edeyim. Barınaklar adamlara verilmiş, millet geçmiş oturmuş, yatırımını yapmış. Kimse kontratı kiminle yapacağız, burası kimin yeri, yaptığımız tesis hukuka uygun mu? Diye sormamış.
Burada en suçsuz olan vatandaştır. Restoran sahiplerinin de bir suçu yok. Ama orası Balıkçı barınağı olarak yapılmış. Balıkçı barınağının da işletilmesinin de bir kanunu bir yönetmeliği var.
Kanuni yapısı gereği orası Su Ürünleri Kooperatifine verilmiş ve yönetmelikte belirtilen işlerin yapılmasına müsaade edilmiş. Ama zamanla orası belediyeye kira vermiş, adamlar güzel şeyler yapmışlar, güzel nezih tesisler ortaya çıkmış. Bilemiyorum belki bazıları bu tesislere hava parası bile vermiş olabilirler. Bunlara bugüne kadar ne devlet dokunmuş, ne vatandaş bir şey demiş. Birisi Ankara’ya mülkiye başmüfettişliğine şikâyet etmiş. Mülkiye müfettişleri gelmiş incelemesini yapmış ve raporunu hazırlamış. Bu durumda Kdz. Ereğli Belediyesi ya buraları kapatacak ya da ceza yiyecek. Belediye ceza yememek için buraları mühürlemiş.
Burada mağdur olan vatandaş. Vatandaşın mağdur olmaması için, ya yönetmeliğin değişmesi gerekli ya da buraların yönetmeliğe uygun hale getirilmesi gerekli. Yönetmelik değişmeyeceğine göre, buralar yönetmeliğe uygun hale getirilmelidir.
Ben mağdur olan işletme sahiplerine ve vatandaşa söyledim. Olayın tarafı Tarım Bakanlığı’dır. Siz çözüm içeren dilekçelerinizi yazın, ben noktasına virgülüne dokunmadan, olumlu ya da olumsuz bir görüş beyan etmeden bakanlığa ileteceğim diye söz verdim. Bundan sonra Ankara ne karar verirse ona göre hareket edilir. Ama dediğim gibi yönetmelik değişmeyeceğine göre, balıkçılara hizmet etmek, kolaylıklar sağlamak amacıyla sosyal tesis vs. gibi bir esneme yapılırsa çözüme kavuşabileceği kanaatindeyim.
Burada şehre kazandırılan güzelliklerin, tesislerin, nezih mekânların insanlara hizmet etmeye devam etmesinden ziyade, burada mağdur olan vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi noktasında kanunda yönetmelikte bir açık kapı bulunursa her türlü desteği vermeye hazırım.
Bozhane İçin Yönetmelik ve Mevzuatların Değişmesi Gerekir.
Bozhane de Çalışan İşletmeler İçin İzin Yazısı Talep Gelirse Valilik Aracığıyla Tarım Bakanlığına Yazarız
Bozhane balıkçı barınağı olarak yapılmış. Kanun gereği orası balıkçı kooperatifine verilmiş. Ancak bunları yapabilirsin denilmiş. Bu yönetmelik bir kenarda durmuş. Ama zamanında orası belediye kiraya vermiş. Güzel şeyler yapılmış, güzelde hizmet vermiş. Ne devlet dokunmuş, nede vatandaş bir şey demiş böyle devam ederken birisi şikâyet etmiş. Şikâyet mülkiyet Başmüfettişliğine ( Ankara)’ya gitmiş. Oraya gidince bakmış burada bir yönetmelik var. Ama bu yönetmeliğe aykırı bu işlemi yapmışsınız. Ya ceza alırsın, ya da bir şey yapacaksın demiş. Belediyede bu sefer kilidi basmış. Kilidi basınca mağdur olan kim hiçbir şeyden haberi olmayan vatandaş. Bu anlamda ya yönetmeliği değişmesi lazım. Ya da onlar yönetmeliği uygun hale getirmesi lazım. Bu balıkçı barınakları yapılırken ciddi anlamda bu problemin çözülmesi yönetmelik değişikliği yapılması, buranında bir işletme yapılacağına dair yazı çıkması lazım. Böyle bir şey mümkün değil ki suç işler adamlar. Burada taraf mevzuat ve o işin sahibi işleticiler. Maalesef ikisi arasında gidiş-gelişler yaşanıyor.”


Haber : 

Abone Ol