VEREM VE ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Kdz.Ereğli Toplum Sağlığı tarafından 7-13 Ocak tarihleri arasında İlköğretim ve Lise dengi okullarında kutlanan Verem Haftası nedeniyle seminer düzenlendi.
Kdz.Ereğli Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen seminere bayanlar ilgi gösterirken, akıllara gelen sorularda cevaplandırıldı.
Kdz.Ereğli Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Sevinç SOYDİNÇ KURTOĞLU, konuya ilişkin yazılı açıklamada bulundu. KURTOĞLU, "Verem; Mycobacterium tuberculosis denilen bir basille oluşan, tedavi edilmezse, ölümle de sonlanabilen, bulaşıcı bir hastalıktır."dedi. KURTOĞLU yaptığı yazılı açıklamada şu görüşlere yer verdi;
"Güneşten gelen ultraviyole ışınları verem mikrobunu kısa sürede öldürür. Hastaların aksırma, öksürme ve hapşırmaları sırasında etrafa saçtıkları verem mikroplarının sağlam kişiler tarafından solunması ile hastalık bulaşır.Tedavi olmayan bir verem hastası her yıl yaklaşık 10-15 kişiyi enfekte eder. Enfekte olanların %5'i 1-2 yıl içinde aktif verem hastası olur. Enfekte olanların %5'inde ise verem mikrobu vücutta sessiz olarak bekler. Vücut direncinin düştüğü durumlarda, vücutta beklemekte olan verem mikrobu çoğalarak verem hastalığına sebep olur.Verem hastalığının belirtileri;2-3 haftadan fazla süren öksürük,balgam çıkarma,kanlı balgam,ateş,gece terlemesi,iştahsızlık,kilo kaybı,yorgunluk halsizlik,nefes darlığı gibi.Verem hastalığı % 70-80 oranında akciğerlerde, % 20-30 oranında diğer organlarda görülür. Akciğer dışı organ tutulumu; akciğer zarı, lenf bezleri, beyin zarı, kemik, böbrek, kalp zarı ve diğer birçok organ tutulumu şeklinde olabilir.Verem tüm dünyada halen ciddi bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir.İki-üç hafta veya daha uzun süreli öksürük şikayeti olan herkes Verem Savaşı Dispanseri veya diğer bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.Verem hastalığının tanısı bakteriyolojik yöntemlerle konulur. Tanıda, fizik muayenenin yanında balgamın mikroskopla incelenmesi, balgam kültürü ve akciğer grafisi kullanılır. 6-9 ay süre ile tedavi verilmektedir. İlaçların düzenli kullanılması esastır. İlaçların bir gün bile aksatılmaması gerekir. Çocukları verem hastalığından korumak için BCG (verem) aşısı yapılır. Ülkemizde doğumdan sonra 2 ayını dolduran bebeklere yapılmaktadır. Mikrop çıkaran hasta ile aynı evdekiler, özellikle çocuklar için koruyucu tedavi verilir. Koruyucu tedavi süresi genellikle 6 aydır.Kdz. Ereğli Verem Savaş Birimi ilçemizde halk eğitim merkezi ve çeşitli okullarda bu haftanın önemiyle ilgili eğitimler verilecektir."dedi.
"SEMİNER DÜZENLENDİ"
Kdz.Ereğli Toplum Sağlığı Merkezi tarafından Verem Haftası nedeniyle seminer düzenlendi. Toplum Sağlığı Hemşirelerinden Emel DEMİRAY ve Yasemin KORKMAZ'ın verdiği seminerde, Veremin Bulaşıcı Bir Hastalık Olmasına rağmen, korkulacak bir hastalık olmadığına dikkat çekildi.
Uzman Hemşireler tarafından Halk Eğitim Merkezinde gerçekleştirilen seminerde;
Verem Nedir? - Neden Önemlidir? - Verem Tedavisi Nasıldır? - Veremsiz Bir Türkiye İçin Yapılması Gerekenler? - Doğrudan Gözetimli Tedavi ve Önemi, olmak üzere ayrıntılı açıklamalar yapıldı.
Verem Haftası nedeniyle, Halk Eğitim Merkezindeki Seminerin ardından saat 14.00'de İmam Hatip Lisesinde ve 08 Ocak Çarşamba günü Ticaret ve Meslek Lisesi'nde eğitimler devam edecek.
Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen seminerde, sinevizyon eşliğinde gerçekleştirilirken, vatandaşlardan gelen sorularda yanıtlandırıldı.
Haber : Değişim Medya Haber Merkezi
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor