Yaban hayvanları için: ATEŞ DİKENİ
Yaban hayvanları için: ATEŞ DİKENİ
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yetişen Ateş Dikeni ağacından toplanan meyveler, fidan yetiştirilmek üzere Gökçebey Orman Fidan Müdürlüğü’ne götürüldü. Meyvelerden elde edilecek tohumlar, yaban hayvanlarının beslenmesi için fidan haline getirilip ormanlara dikilerek yaban hayvanlarının yaşamına katkı sağlanacak.
Gökçebey Orman Fidan Müdürlüğü’ne bağlı görevliler, Ereğli’ de yetişen ve tabiatta son fidan veren ATEŞ DİKENİ ağacının meyvesini toplamak için Ereğli’ye geldi. İlçenin Lojmanlar mevkiinde yetişen ağacın meyvelerini toplayan ekipler, meyvelerin içindeki tohumları Gökçebey Orman Fidan Müdürlüğü’nde ayırarak Fidan yetiştirilmesi için ekiplere teslim edecek. Bu sene hedeflenen 150 bin ATEŞ DİKENİ fidanı, daha sonra ormanlık alanlara dikilerek Yaban hayvanlarının yaşamlarını idame ettirmesi sağlanacak.
Ereğli’ de ATEŞ DİKENİ meyvesi toplamaya gelen ekip üyelerinden 32 yıllık ormancı Şeref Takıcak (56) Ateş Dikeni ağacının yaban hayvanlarının beslenmesinde çok önemli bir ağaç olduğunu söyledi. Genelde kanatlı hayvanların ağacın meyvelerini yediğini ifade eden Takıcak “Biz bu fidanları Gökçebey Orman Fidanlığı’nda çoğaltmak için topluyoruz. Amacımız ormandaki yaban hayvanlarının beslenme imkânının ortamını sağlayıp çoğalmalarını sağlamak. Amacımız bu. Her sene en azından 100 ila 150 bin adet fidan yetişiyor. Ormanlara dikiliyor. Yaban hayvanlarının devamını sağlamak amacıyla. Bu topladığımız tohumun adı ‘ATEŞ DİKENİ’. Bunlar burada toplandıktan sonra Gökçebey’e gidiyor. Yaprakları tek tek ayıklanıyor. Orada sıkılarak eleklerden geçiriliyor. Şu görmüş olduğunuz küçük tohumlar eleklerden ayrılıyor. Gölgede kurutulup hazırlanan ekip tarafından ekilerek fidan haline getiriliyor. Oradan da çıkarılarak ormanlara dikiliyor. Yaklaşık 10-15 yıldan bu yana ekiyoruz. Milyonlarca fidan yetiştirmiş, ormanlara dikmişizdir. Genelde kanatlı hayvanlar için dikiliyor. Arılar da yiyor” dedi.
AĞAÇLARA ZARAR VERMESİNLER…
ATEŞ DİKENİ ağacının yaban hayvanları için çok önemli olduğuna dikkat çeken Şeref Takıcak “Ağaçlara zarar vermesinler. Kırmasınlar. Bunlar da canlıların yiyeceği meyve. Nasıl biz kiraz, armut yiyorsak, onlar da bunlarla besleniyor. Bu sene fidan hedefimiz 150 bin adet fidan yetiştirmek. Ateş dikeni ağacı tabiatta en son fidan veren ağaçtır. Artık bundan sonra bu ağaçtan başka fidan verecek ağaç yok. O yüzden bu ağaç çok önemli. Bu ağacın korunması üretilmesi yaban hayvanları açısından çok önemli. O yüzden izin dinlemiyor, hafta sonu demiyor çalışıyoruz ki bir tane fazla toplayıp, bir fidan fazla üretmeye çalışıyoruz” dedi.
Haber : S Kabatepe - Ö. Cerrah