Yerel Medya’dan Ortak Çağrı…
Yerel Medya’dan Ortak Çağrı…
Türk Dünyası ve Anadolu Medya Federasyonları, yayınladıkları ortak bir bildiri ile Coronavirus Covıd-19'la mücadele kapsamında Devletimizin ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yönetiminin yaptığı çalışmaları desteklediklerini, bu kapsamda yerel Medya için de acilen destek paketi hazırlanmasını istediklerini açıkladılar.
Tüm İletişim ve Medya Federasyonu TİMEF, İnternet medya ve Bilişim Federasyonu İMEF, Dijital Medya Federasyonu DİMEF ve Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu TDGF Genel Başkanları tarafından yapılan ortak basın açıklamasında, gazetelerden radyolara, televizyonlardan internet haber sitelerine, tüm medya için yetkililere çağrıda bulunularak, "Devletimizin ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yönetiminin yaptığı çalışmaları destekliyor, bu kapsamda yerel Medya için de acilen destek paketi hazırlanmasını istiyoruz" denildi.
TİMEF adına Genel Başkan Şakir Gürel, İMEF adına Genel Başkan Süleyman Basa, DİMEF adına Genel Başkan Bahtiyar Kahveci ve TDGF adına Genel Başkan Menderes Demir'in imzaları ile yayınlanan ortak destek bildirisinde şu görüşlere yer verildi;
"Tüm dünya gibi Türkiye'de, Corona Covıd-19 salgın hastalığı ile mücadele ediyor. Mücadele hızı ve şekli, bir çok ülkeye örnek oluşturacak nitelikte. Bu süreçte EVDE KAL çağrıları ile salgının yavaşlatılması ve önüne geçilmesi hedefleniyor. Türk Dünyası ve Anadolu Medyası olarak biz de; mesleğimizin ve meslektaşlarımızın, dolayısıyla okuyucu, dinleyici ve izleyicilerin salgın tehlikesinden uzak kalabilmeleri, bu süreci maddi ve manevi en az hasarla atlatabilmeleri için Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Basın İlan Kurumu ve RTÜK başta olmak üzere ilgili tüm özel ve kamu otoritelerine Yerel Medya için de acilen destek paketi hazırlanması çağrısında bulunuyoruz. Yerel Medya için hazırlanacak Destek Paketi ile Yayın Kuruluşlarına faizsiz kredi imkanı tanınmalı, Medya Çalışanlarına da maaşları ödenmelidir."
DİJİTAL GAZETE
Yerel basınımızın temel taşını oluşturan Gazetelerin Basım Merkezlerinde ve Matbaalarında çalışanlarla birlikte gazeteleri dağıtanlar, hatta alıp okuyanlar, bu süreçte salgın hastalık riski altındadır. Ulusal düzeyde faaliyet gösteren matbaalarda özel hijyen tedbirleri alınırken, alınabilirken, yerelde bu imkan çoğu zaman bulunamamakta, zaten tek bir baskı personeli çalıştıran yerel gazete, ilgili personelin herhangi bir nedenle işe gelmemesi/gelememesi durumunda gazeteyi basamadığı için müktesebatını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Basılan yerel gazeteler dağıtım sorunu yaşamakta, okuyucuya ulaştırılamamaktadır. Yerel gazetelerin basım merkezlerinde ve matbaalarında çalışanlar da, zor şartlarda ellerine ulaşsa bile basılı gazeteleri alıp okuyanlar da salgın hastalık riski altında kalmaktan endişe duymaktadır. Bunun içindir ki, mutlaka yerel düzeyde isteğe bağlı olarak, isteyenler için acilen DİJİTAL GAZETE uygulamasına geçilmelidir. Bu uygulama ile günlük yerel gazeteler, her gün yayınlandıkları şekli ile dijital ortamda okuyucularına sunulmalıdır.
Dijital gazete olarak değil de, basılı gazete olarak yayınlarını sürdürme kararında olan yerel gazeteler, her ilde ikişer üçer birleştirilmeli, ilçelerdeki gazeteleri de kapsayacak bu birleştirme işlemi, bu süreçte zorunlu kılınmalıdır.
Dijital gazetelerin, basılı gazete olarak yayınladıkları hakları aynen saklı tutulmalı, ayrıca bu süreçte; tüm gazetelerin aylık resmi ilan gelirleri, yıl içinde veya bir sonraki yılın ilan gelirlerinden mahsup edilmek üzere, 2020 Ocak-Şubat veya 2019 yılı resmi ilan geliri ortalaması baz alınarak ödenmelidir.
YEREL TELEVİZYONLARIN UYDU KİRALARI
Ekonomik nedenlerle uydudan yayın yapma imkanı olmayan yerel televizyonlar fiilen kapanmış, uydu üzerinden yayın yapan televizyonlar da can çekişmektedir. Corona Covıd-19 salgını ile birlikte reklam gelirleri yarıdan daha fazla düşen televizyonlardan, önümüzdeki 3 ay için uydu kirası alınmamalıdır. Sonrası için de uydu kiraları yarıya düşürülmeli ve en az 3 ay ertelenmelidir. Aksi takdirde yerel televizyonların yayınlarını, kriz bitinceye kadar dahi sürdürme şansları yoktur.
KAMU SPOTLARI
Yerel Gazetelerin, Basın İlan Kurumu aracılığı ile resmi ilan gelirleri vardır ve bu onlar için ciddi bir destektir. Artırılarak devam etmesinin yararlı olacağını düşündüğümüz bu destek gibi KARASAL YAYININI DİJİTAL ORTAMDAN SÜRDÜRENLER DE DAHİL Yerel Radyo ve Televizyonlar için de Kamu Spotu Desteği verilmelidir. Yerel Radyo ve Televizyonlarda halen ücretsiz yayınlattırılan Kamu Spotları ücretlendirilerek yayınlatılmalı, ilan ve reklam gelirleri ile ayakta duramaz hale gelen sesli ve görsel yerel medya yaşatılmalıdır.
RADYOLAR ve İNTERNET HABER SİTELERİNİN ELEKTRİK ve TELİF ÜCRETLERİ
Bu süreçte, gazete ve televizyonlar gibi radyolar ve internet haber sitelerinin de reklam gelirleri yarıdan daha fazla düşmüştür. Radyoların başlıca giderleri haline gelen telif ücretleri ve elektrik giderleri, internet haber sitelerinin de elektrik giderleri önümüzdeki 3 ay için alınmamalıdır.
Bu vesile ile Türk Dünyası ve Anadolu Medyası olarak, yüzyılda bir karşılaşılan salgın felaketi karşısında basiret, feraset ve başarıyla mücadele eden devletimize, birlik beraberlik ve dayanışma ile hareket eden milletimize, her türlü takdiri hak eden bir fedakarlıkla görev yapan sağlık çalışanlarına minnet ve şükranlarımızı sunuyor, bu mücadelede hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır diliyoruz.
Haber : .Özge Cerrah
ETİKETLER : Yazdır