SAĞLIK

Yumurtalıklarda Meydana Gelen Anormal Hücre Çoğalmaları: Yumurtalık Kanseri

Yumurtalıklarda Meydana Gelen Anormal Hücre Çoğalmaları: Yumurtalık Kanseri

Abone Ol

Yumurtalıklar döllenme için gerekli olan kadın üreme hücresini üretir ve sperm ile birleşmesini sağlamak amacıyla döllenme kanalına gönderir. Yumurtalık içerisinde çeşitli nedenlere bağlı olarak DNA hasar alır ve normal yumurtalık hücreleri aşırı bir şekilde üremeye başlar. Yumurtalık kanseri olarak adlandırılan bu durum diğer kadın üreme organlarında meydana gelen kanser türlerine göre daha ölümcüldür ancak erken tanı konulduğu zaman hastaların yüzde seksenine yakını iyileşme göstermektedir. Yumurtalık kanseri belirtisi nelerdir, nasıl oluşurlar tamamını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Yumurtalık dokusunun ana hücreleri aslında epitelyum hücrelerinden meydana gelse de içerisinde birçok hücre oluşumu gözlenmektedir. Kadınlarda %2 oranında görülme sıklığına sahip olan bu hastalık bu hücrelerin çeşitli nedenlere bağlı olarak anormal bir şekilde üremesinden dolayı görülmektedir.

Yumurtalık dokusunda meydana gelen kanser oluşumları genel olarak belirtilerini geç bir şekilde ortaya çıkardığı için tedavinin zorluğu da o oranda artmaktadır. Bu nedenden dolayı kadınların düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırması ve başta yumurtalık kanseri gibi ciddi hastalıkların önüne geçmeleri gerekmektedir.

Yukarıda belirtildiği gibi yumurtalıklarda birçok hücre yapısı bir arada yer almaktadır. Yumurtalıkta meydana gelen kanser oluşumları da bu hücre yapılarından olan epitelyal hücreler, germ hücreleri ve stromal hücrelerinde meydana gelmektedir.

 YUMURTALIK KANSERİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Günümüzde halen yumurtalık kanserinin nedenleri tam olarak bilinmese de bazı faktörlerin yumurtalık kanserine neden olduğu veya oluşumunu tetiklediği düşünülmektedir.

Ailesinde yumurtalık kanseri öyküsü olan kişilerin veya genlerinde bu hastalığa yatkınlığın bulunması bu hastalığın meydana gelmesinde oldukça etkilidir. Öyleki yapılan araştırmalarda her 10 yumurtalık kanseri vakasının 1’inde kalıtsallık ön plana çıkmaktadır. Kimi hastalarda ise kalıtsallığa bağlı oluşan tümörlerin yaklaşık 10 yaş erken ortaya çıktığı bilinmektedir.

Genç kızlarda kimi zaman adet kanaması çok erken görülebilmektedir. Bu durum birçok jinekolojik probleme neden olduğu gibi yumurtalık kanserine de yol açabilmektedir. Bunun nedeni olarak ise östrojen hormonunun daha erken artış göstermesidir.

 Bütün bunların yanı sıra ilerleyen yaş, aşırı kilo, ekonomik koşullar ve kısırlık gibi nedenlere bağlı olarak da yumurtalık kanseri görülebilmektedir. Yumurtalık kanseri nasıl tedavi edilir sorusunun cevabı da bu nedenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

 YUMURTALIK KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

 Yumurtalık kanseri her ne kadar ciddi bir hastalık türü olsa da belirtilerini ilerleyen zamanlarda göstererek kendini gizleyebilmektedir. Yumurtalık kanserinde görülen belirtiler ise genel olarak genital organları etkileyen belirtiler göstermektedir. Yumurtalık kanserinde en yaygın görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir;

 İdrar miktarında artış

  1. Karında şişlik ve ağrı
  2. En sık görülen belirti kasık bölgesinde görülen kitlelerdir
  3. Abdominal bölgede asit birikmesi
  4. Bağırsak problemleri
  5. Kısa sürede kilo kaybı
  6. Vajinada kaşıntı ve anormal kanamalar yumurtalık kanserinde en sık görülen belirti ve bulgulardır.

YUMURTALIK KANSERİNİN TEDAVİSİ NASILDIR?

 Yumurtalık kanseri tedavi edilmediği takdirde çok ciddi komplikasyonlara hatta ölüme dahi neden olabilmektedir. Bu nedenle çeşitli görüntüleme yöntemleri ve tarama testleri ile ilk belirtilerden itibaren kadın doğum doktorları tarafından tanılama çalışmaları yapılmalıdır.

 Yumurtalık kanseri günümüzde cerrahi yöntemler dışında hiçbir şekilde tedavi edilmemektedir. Bu cerrahi işlemlerde hastalığın ilerleyişine göre yalnızca yumurtalıkların alınabileceği gibi çevresindeki rahim gibi önemli organlar ve dokular da alınabilmektedir.

 Tek tedavi yönteminin ameliyat olduğu bu kanser türünde ameliyattan hemen sonra yaklaşık 10 seans olmak üzere kemoterapi tedavisi uygulanabilmektedir. https://www.uzmandoktor.net sitesinde yer alan bilgilere göre kemoterapi tedavisinin amacı ameliyat sonrasında kalan tümör parçalarının tekrar hastalığı nüks etmesini önlemek amacıyla kullanılmaktadır.

 

Yumurtalık kanseri kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Çünkü kadın üreme organlarında meydana gelen kanser oluşumlarında en büyük ölüm oranına sahip olan hastalık yumurtalık kanseridir. Tedavi edilmeyen hastalarda zamanla yaşam kalitesi olumsuz bir şekilde etkilenir ve çeşitli komplikasyonlar ile hastanın hayati tehlikesi ortaya çıkar.


Haber : Değişim Haber Merkezi

Abone Ol