YAŞAM

ZONGULDAK'IN GURURU

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Zonguldaklı Doç. Dr. Cenk Yardımcı, Veteriner Ortopedi ve Travmatoloji alanında yaptığı buluş sayesinde tüm dünyada adından söz ettirdi. En son olarak çalışmaları 'VCOT' dergisinde kapak oldu.

Abone Ol

Zonguldaklı olan OMÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Cenk Yardımcı, Dünyada Veteriner Ortopedi ve Travmatoloji alanında ilk kez uygulanan ve hastaların operasyondan hemen sonra fonksiyonel olarak yürüyebilmelerine olanak sağlayan yeni bir teknik ile, 2012 Haziran ayında gerçekleştirilen, 13. Ulusal Veteriner Cerrahi Kongresinde "En Başarılı Genç Araştırmacı" ödülüne layık görülmüştü.

Son olarak yapılan çalışmadan elde edilen sonuçlar ESVOT tarafından yayımlanan 'VCOT' adlı derginin 2012 Aralık sayısında yayınlandı. Dergi editörü tarafından takdir edilen çalışma 25.yıl özel sayısına da kapak oldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Cenk Yardımcı, "Konjenital fleksor karpal deformiteler buzağılarda ayağa kalkma ve yürümeyi engellediğinden dolayı yeni doğan yavrular yardım olmadan anneyi ememezler. Hastalar genelde beslenme yetersizliklerine bağlı olarak ilk 7 gün içinde ölürler. Hayata kalan yavrularda ise sürekli yatmaya bağlı olarak yatak yaraları (dekübitus ülserleri) şekillenmekte ve bunların enfekte olması sonucunda da septisemiye bağlı ölümler şekillenmektedir. Gerek Amerika gerekse Avrupa'da yaygın olarak bildirilen, ülkemizde özellikle Karadeniz Bölgesinde sık karşılaşılan ve son yıllarda sayıca artış gösteren buzağıların konjenital fleksor karpal deformitelerinin operatif tedavisinde OMÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı tarafından geliştirilen ve %100 başarı sağlayan yeni bir operasyon tekniği bildirildi. Dünya literatüründe bugüne kadar ötenazi önerilen hastalar için kesin tedavi olan bu operasyonda yine OMÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı tarafından 2009 yılında geliştirilen OMÜ-Vetfix isimli semisirküler eksternal fiksasyon sistemi kullanılmaktadır. Bu operasyonda hastalara tam fleksor teneotomi ve parkarpal artrodez uygulanmaktadır. Olgular operasyondan hemen sonra ayağa kalkmakta ve rahatlıkla yürüyebilmektedir" dedi.

DOÇENT DR. CENK YARDIMCI'NIN ÖZGEÇMİŞİ

Doç. Dr. Cenk Yardımcı Çaycuma Kayıkçılar köyü nüfusuna kayıtlı olup 1978 tarihinde Kozlu'da dünyaya geldi. İlk Öğretimini Kozlu Cumhuriyet İlkokulunda tamamladıktan sonra 1988 tarihinde Zonguldak Atatürk Anadolu Lisesi Orta kısmına başladı. Daha sonra 1992 tarihinde aynı okulun lise kısmına devam ettikten sonra 1995 yılında mezun oldu. Eylül 1995'de Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesine başlayan Cenk Yardımcı 2000 yılında dönem 4. olarak fakülteden mezun oldu. Eylül 2000'de Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı'nda Doktora eğitimine başladı ve Şubat 2001'de aynı Anabilim Dalı'na Araştırma görevlisi olarak atandı. Şubat 2006 tarihinde doktorasını tamamlayan Cenk Yardımcı Eylül 2006'da Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı'na Yrd. Doç. Dr. olarak atandı. Nisan 2007-2008 tarihleri arasında Gemlik Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı'da yedek subay olarak askerlik görevni yaptı. Ekim 2012'de Doçent ünvanını alan Cenk Yardımcı yurt içi ve yurt dışı birçok kongre ve sempozyuma katıldı. 2012 yılında Veteriner Cerrahi Derneği tarafından 2 yılda bir verilen "En Başarılı Genç Araştırmacı" ödülünü kazandı. Meslektaşı Banu Yardımcı ile evli olup bir kız çocuğu babasıdır.


Haber : İHA

Abone Ol