ZONGULDAK'TA MADEN ŞEHİDİNİN EŞİNİ YARALAYAN KARAR...
Zonguldak'ta 17 Mayıs 2010 tarihindeki grizu faciasında ölen 30 işçiden Hüseyin Arslan'ın eşi Fatma Arslan, 4 yıldır devam eden manevi tazminat davasının şokunu yaşıyor. Zonguldak İş Mahkemesinde görülen duruşmada kendisine 20 bin TL, çocuklarına 10 bin, kardeşlerine de 4'er bin TL manevi tazminat kararı çıktı.
Zonguldak'ta 17 Mayıs 2010 tarihindeki grizu faciasında ölen 30 işçiden Hüseyin Arslan'ın eşi Fatma Arslan, 4 yıldır devam eden manevi tazminat davasının şokunu yaşıyor. Zonguldak İş Mahkemesi'nde görülen duruşmada kendisine 20 bin TL, çocuklarına 10 bin, kardeşlerine de 4'er bin TL manevi tazminat kararı çıktı. Aynı mahkemenin, daha önceki kararında ise aynı olayda eşi ölen bir çocuk annesine 80 bin küsûr tazminat kararı, tepkiye yol açtı. Arslan'ın eşi Fatma Arslan, "Aynı mahkemede hakim değişmiş. Bize bu karar çıktı. İnsan ölümü bu kadar ucuz mu?" dedi.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon ocağının eksi 540 kodunda Yapı-Tek firmasında çalışan 30 madenci ailesi, tazminat davası açmıştı. Olayda ölen Hüseyin Arslan'ın eşi Fatma Arslan, mahkemenin aynı olayla ilgili iki farklı kararına tepki gösterdi. Eşinin fotoğraflarına bakarak gözyaşı döken Arslan, küçük oğlu Recep Arslan'ın da babasının vefatından sonra işsizlikten dolayı mecburen kaçak ocaklarda işbaşı yaptığını anlattı.
Ölen işçilerden Hüseyin Arslan'ın eşi Fatma Arslan ve yakınlarının, Zonguldak 1'inci İş Mahkemesi'nde açtığı tazminat davasının sonucu belli oldu. Mahkeme, sanık konumundaki TTK ile Yapı-Tek'in; ölen madenci eşi Fatma Arslan'a 20, çocukları Saadettin (38), Tacettin (36), Vedat (34) ve Recep Arslan (31) ile 27 yaşındaki Dilek Eken'e 10'ar bin TL verilmesini kararlaştırıldı. Ayrıca, maden şehidini anne ve babasına 5'er, iki kardeşine ise 4'er bin lira manevi tazminat ödenmesini kararlaştırıldı. Mahkeme, Fatma Arslan'a ayrıca 53 bin lira maddi tazminat ödenmesini de kararlaştırdı.
Arslan, 4 yıldır yaşadıkları travmayı atlatamadıklarını belirterek, "Bugün tazminat davası vardı. Hakim yüzümüze bile bakmadı. Avukatımız beni dışarı çıkardı. İnsan ölümü bu kadar basit. 30 kişi orada can verdi, hiç kimse içeri girmedi. 5'er sene çıktı, Temyiz'e gidecekler ve onun da yarısı inecek, onlar elini kolunu sallayarak gezecekler. Biz de bir başkasını öldürsek paraya döküp 20 bin lira versek bakalım nasıl olacak? Böyle adalet olur mu? Bu kadar mı basitti bu ölümler? Bu karara itiraz edeceğim. Ben canımı kaybettim orada. Neden bu haksızlık oluyor?" diye konuştu.
Eşinin TTK'dan emekli olduktan sonra kredi borçlarını ödemek için girdiği madende vefat ettiğini dile getiren Arslan, işsiz kalan oğlu Recep Arslan'ın çaresizlikten kaçak ocaklarda yevmiyeli çalışmak zorunda kaldığını belirtti. Fatma Arslan, bu sürede kayınpeder ve kayınvalidesi ile kaynı Remzi Arslan'ı kaybettiklerini sözlerini ekledi.
"MAHKEME YAŞ UNSURUNU DİKKATE ALMIŞ"
Mahkeme, belirlenen manevi tazminat miktarının, diğer işçilerin aileleri için belirlenen tazminat miktarından daha az olmasına gerekçe olarak, madencinin yaşı ve davalılarının fazla olmasını gerekçe gösterdi. Aynı kazada ölen diğer işçilerin aileleri için belirlenen tazminat miktarlarıyla kıyaslama yapıldığına dikkat çekilen kararda şöyle denildi:
"Bu dava dosyasında manevi tazminat miktarları biraz daha düşük takdir edilmiştir. Zira emsal alınan dosyadaki hak sahibi sayısının azlığı, ölenin çok genç olması gibi unsurlar ayrıca dikkate alınmış ve uygun miktarda manevi tazminatlara karar vermek gerekmiştir."dedi.
Haber : cihan